Gå til hovedindhold
Viden

Accepter at du er ordblind

Først når man ser sin ordblindhed i øjnene, kan man komme til at arbejde aktivt med den. Vi tog en snak med Klara og Aksel fra Sorø om deres oplevelse af at blive konstateret ordblind og tiden efterfølgende.
Klara

Som ordblind er man naturligvis udfordret på stave- og læseområdet. For mange elever i folkeskolen, kan det være lidt af et nederlag at blive konstateret ordblind. Men i virkeligheden er det meget vigtigt at blive bevidst om sin ordblindhed. Både så man kan komme til at arbejde aktivt med den, og så man kan være med til at nedbryde tabuer omkring emnet.

Vi tog en snak med Klara og Aksel fra Sorø om deres oplevelser med at blive konstateret ordblind og udviklingen, der fulgte i kølvandet på det:

”Lige da jeg blev erklæret ordblind, blev jeg rigtig ked af det, fordi jeg gad ikke være anderledes end alle de andre, der gik i klassen” siger Aksel.

Klara fortæller, at hun også havde nedture med at være ordblind, men hun fandt hurtigt ud af, at det var en god ting at få det konstateret:

”For det meste har jeg egentlig godt kunne lide det på grund af de redskaber, som man får ud af det”

Når man ser sin ordblindhed i øjnene kan man arbejde med den

Når man bliver konstateret ordblind, er det vigtigt at man erkender det. På den måde kan man nemlig finde ud af, hvad man skal arbejde med:

”Som ordblind skal man også være bevidst omkring sine egne styrker og svagheder. Så man ved, hvad det er, man skal arbejde med” fortæller Aksel. 

Brug dine redskaber og hjælpemidler

Samtidig får man stillet en masse redskaber til rådighed, som det er vigtigt at få taget i brug:

”Der er nemlig en masse fordele ved at være ordblind, som jeg tror, der er rigtig mange, der ikke ser. Der er nogle frynsegoder, som man måske skulle tage og udnytte noget mere. Man må faktisk få lov til at sidde i et enerum til eksamen og diktere hele sin stil. Og man får ekstra tid.”

”Det er vigtigt, at man bliver bevidst omkring sin ordblindhed, så man kan komme til at bruge de hjælpemidler, man får til rådighed” uddyber Klara.

Gode råd til forældre:

Noget andet som Klara og Aksel også er enige om, er at man som forældre skal være opmærksom på sit ordblinde barn. Derfor har de et par råd til forældre med ordblinde børn

”Som forældre til et ordblindt barn skal man blandt andet være opmærksom på at barnet godt kan føle sig lidt som om man er det eneste og det skal man vise barnet at man ikke er, at der findes mange andre ordblinde elever som har det på samme måde som den ordblinde” fortæller Klara

”Og så skal man helt klart også vise ligesom læreren noget tillid til sit barn. Vise dem at de sagtens kan gøre det her. Man skal vise medlidenhed med sit barn, men man skal også give dem et skub i ryggen og give dem gejst til at arbejde med det” afslutter Aksel.

 

Af Malthe Hangaard Dahl