Gå til hovedindhold
Viden

Forældre: Spilelementer gav motivation til at læse

Læse-app'en Maneno øgede 10 årige Andreas læselyst
Mor og barn med tablet

Midlertidigt stop for Maneno

Fra 1. januar 2022 vil der midlertidigt ikke være adgang til Maneno for Nota medlemmer. Når den fremtidige finansiering er faldet på plads, vil der igen blive adgang til Maneno. Vi håber at vende tilbage snarest.

Med venlig hilsen

Nota

Nota har indgået et samarbejde med app’en Maneno. App’en har til formål at motivere børn til at læse mere, blandt andet ved at aktivere barnet med spilelementer. Nota har talt med Birgitte Enkebølle fra Holmegaard ved Næstved om hendes oplevelse med Maneno-app’en. Birgitte er mor til Andrea, der har testet app’en.

Læselysten blev større med Maneno

Læse-app’en Maneno blev lanceret d. 1. juni, men allerede i oktober 2016 gennemførte Nota et pilotprojekt for at teste app’en. Birgitte Enkebølle og hendes 10-årige datter Andrea var blandt testpersonerne i pilotprojektet. I en måned afprøvede Andrea Maneno-app’en, og det gav hende større lyst til at læse:

”Maneno er en god motivationsfaktor for et barn som Andrea, der ikke tager en bog frem og læser af sig selv,” siger Birgitte Enkebølle. Hun forsætter:

”Den virtuelle drage, som voksede, var en stor bonus for min datter. Hun syntes især, at det var sjovt at følge med i, hvilke ting hun kunne købe til dragen for de point, hun optjente ved at læse. Det var en ekstra belønning, der kom oveni.”

Oplæsning hjalp helhedsforståelsen

Udover at Maneno har spilelementer der motiverede Andrea, har app’en også flere funktioner, der gør det lettere at læse:

”Som forældre synes jeg, at det er rigtig smart, at app’en kan læse et ord op, hvis man trykker på det. På den måde kan børnene komme videre i fortællingen, hvis de er gået i stå. Så får børnene stadig helheden med i det de læser, selvom der er nogle ord, de ikke kan,” siger Birgitte.

Vigtig at passe sin drage – og dermed læse

I Maneno får hvert barn tildelt en virtuel læsedrage, som skal gøre det sjovere og mere inspirerende at læse. Netop dragen spillede en stor rolle i forhold til, hvor meget Andrea fik læst:

”Andrea var meget opmærksom på, at hun skulle læse hver dag, for hvis hun ikke gjorde det, så blev dragen jo mindre. Det motiverede hende til at huske at læse, langt mere end når vi som forældre beder hende om at læse,” afslutter Birgitte.

Hvis dine børn eller elever er medlem af Nota, kan de også få glæde af Maneno. I kan nu benytte app’en ved at downloade den og logge ind med uni-login.

Af Gunvor Tarp Barkholt