Gå til hovedindhold
Viden

Maneno har givet mine elever læselyst

Marianne Glud er underviser på specialskolen Kathøj Svallerup i Kalundborg. Hun har med stor succes introduceret læseappen Maneno for sine elever.
Dragen i Maneno

Midlertidigt stop for Maneno

Fra 1. januar 2022 vil der midlertidigt ikke være adgang til Maneno for Nota medlemmer. Når den fremtidige finansiering er faldet på plads, vil der igen blive adgang til Maneno. Vi håber at vende tilbage snarest.

Med venlig hilsen

Nota

 

Maneno er en app, hvor man får adgang til lydbøger og e-bøger og et univers med lærings- og spilelementer. Nota giver medlemmer mellem 8 og 13 år gratis adgang til appen.

Læseudviklingen rykkede sig henover sommerferien

På Kathøj Svallerup Skole har man i mange år arbejdet med iPads i undervisningen som kompenserende hjælpemiddel, men det har været en udfordring at finde materiale, som har kunnet motivere eleverne til at læse dagligt og kontinuerligt. Især hen over sommerferien gik læseudviklingen i den forkerte retning. Marianne Glud fortæller:

- Jeg så med det samme, at mine elever kunne få glæde af Maneno og det er gået helt fantastisk. En evaluering af elevernes niveau før og efter sommerferien 2017 viser, at de alle har rykket sig henover sommerferien ved at bruge Maneno. Samtidigt har appen også motiveret dem til at læse mere og hver dag.

Eleverne faldt for Manenos visuelle univers

-  Mine elever har nogle særlige udfordringer i form af f.eks. ADHD og autisme og de har brug for mening, sammenhæng og motivation. Vi har brugt bøger fra Nota i mange år, men eleverne har hurtigt tabt interessen. Med Maneno er de meget mere motiverede for læsning. De faldt for dragen og hele universet med det samme, forklarer Marianne Glud.

I appen får man sin egen drage, som vokser i takt med, at man læser – og man optjener diamanter, som man kan bytte til tøj og ting til dragen. Netop spilelementerne er centrale for Marianne Gluds elever:

 - Maneno bruger elementer som børnene i forvejen motiveres af og de får belønningen her og nu. Universet er visuelt og konkret, og eleverne er selv aktive. Når de læser kan de følge med i, hvor lang tid de har tilbage. Ordene kan inddeles i stavelser. De kan få læst højt – der er altid hjælp at hente, hvis de går i stå.

Læseoplevelser deles med klassen

Eleverne skal læse 15 minutter hjemme hver dag og dagen efter viser de hinanden, hvor langt de er kommet, hvordan dragen nu ser ud og hvad de har købt af nye ting til den.

- Mine elever deler historier med hinanden, de anbefaler hinanden bøger – det har de aldrig gjort før. De laver også en digital dagbog på iPad og jeg kan se, at de udvikler deres skriftsproglighed, også i kraft af Maneno. De sætter flere kommaer og punktummer. De er mere opmærksomme på ords endelser, de har fået styr på de 120 hverdagsord og staver bedre.

Appen giver mening for alle i klassen, og især de læseudfordrede

Marianne Glud mener, at Maneno kan være til stor gavn for alle elever i den almindelige folkeskole fra 0. til 6. klasse og særlig god, motiverende og udviklende for læsesvage elever, også i en almindelig folkeskoleklasse.

-  Maneno er fantastisk helt fra 0. klasse, fordi den er så motiverende. Når man er udfordret på læsning er det godt at bruge iPad og Maneno pga. de mange hjælpeværktøjer, der er indbygget i appen. Der er Maneno en stor hjælp, fortæller Marianne og slutter:

- Jeg har været specialunderviser i mange år, og jeg ville ønske, at jeg kunne have tilbudt Maneno til mine gamle elever. Det ville have hjulpet dem rigtigt meget. 

Af Bodil Christine Bjelke Andersen