Gå til hovedindhold
Aktuelt

Hans Jørgen vil gøre verden mere tilgængelig

Hans Jørgen Wiberg er grundlægger af appen Be My Eyes, hvor personer med synshandicap kan få hjælp af seende til at tjekke udløbsdatoen på mælken og andre af hverdagens udfordringer.
14. august 2024
Hans Jørgen Wiberg centralt i billedet i baggrunden lytter til et oplæg fra en person til højre i billedet.

Hans Jørgen Wiberg (nummer to fra venstre) til Oslo Innovation Week i 2017.

Hvad er Be My Eyes?

Be My Eyes er en gratis app, der forbinder personer med synshandicap med seende frivillige gennem et live videoopkald.

Be My Eyes bliver også brugt af personer med ordblindhed til at få læst trykt tekst op.

Be My Eyes har mere end 2 millioner frivillige verden over og tilbyder assistance på 185 forskellige sprog.

Be My Eyes lancerede i 2023 Be My AI, der udnytter kunstig intelligens og billedgenkendelse.

Be My Eyes er gratis for brugerne og de frivillige, men har en indtægt ved at hjælpe større firmaer med at yde målrettet support for deres kunder med synshandicap.

Via muligheden ’Specialiseret hjælp’ i Be My Eyes kan Nota også blive kontaktet for at yde hjælp.

Be My Eyes har afdelinger i Danmark og Californien med ca. 10 medarbejdere på hver lokation.

På den ene side virker det ikke oplagt, at Hans Jørgen Wiberg, en tidligere landmand fra Sydsjælland, skulle gå hen og blive grundlæggeren af et verdensomspændende frivillignetværk i form af firmaet Be My Eyes. På den anden side var det måske netop en landmands snusfornuft, der gjorde, at Hans Jørgen vidste, at Be My Eyes var en god ide.

Hans Jørgen fik ideen til Be My Eyes, da han var kredskonsulent for Dansk Blindesamfund i Sydsjælland. Her mødte han én, der brugte sin Iphone til at lave videoopkald for at låne et sæt øjne fra familie og venner.

Han skulle altid overveje hvem, der kunne hjælpe ham, fortæller Hans Jørgen. ”Så jeg tænkte: måske kan man lave en hel gruppe, man kan ringe til?”

Det var startskuddet til rejsen med appen Be My Eyes. Ved en startup-konkurrence i Aarhus fandt Hans Jørgen en gruppe af ligesindede, der også tændte på hans ide, og sammen vandt de prisen for den mest innovative idé.

Herfra lykkedes det at rejse 2 millioner kroner fra Velux Fonden.

”Det var dag et for vores business. Derfra kunne vi ansætte nogen, der rent faktisk vidste, hvordan man laver en app”, fortæller Hans Jørgen, mens han genkalder sig et lettelsens suk.

Lån et sæt øjne i hele verden

Den 15. januar 2015 blev Be My Eyes lanceret i hele verden – kun to år efter startup-weekenden. ”Vi blev fuldstændig blæst bagover af interessen. Vi gav absurd mange interviews både til radio, TV, podcast og aviser i alle mulige lande”, fortæller Hans Jørgen ivrigt.

Missionen for Hans Jørgen og Be My Eyes har under hele rejsen været klar: ”Vi vil gøre verden mere tilgængelig. Derfor er det vigtigt, at appen er gratis at bruge."

”Vores mission er også at være tilgængelig for alle på deres eget sprog. Vi hjælper på 185 forskellige sprog. Det er utrolig vigtigt! Vi er stolte af, at vi uden nogen særlig form for markedsføring har fået 7,5 millioner frivillige til at sige ’ja, vi vil gerne hjælpe, hvis vi har tid og lyst’," fortæller Hans Jørgen og fremhæver, hvordan hans virksomhed også skaber en form for ’social community’ - "udover at være en almindelig dødelig forretning, der skal have plus og minus til at gå op.”

Lån et sæt øjne af kunstig intelligens

Den 1. februar 2023 blev Be My Eyes kontaktet af OpenAI - virksomheden som står bag den kunstige intelligens ChatGPT. OpenAI ville indgå i et samarbejde om at teste deres billedgenkendelsesteknologi, som dengang var meget ny. Ideen var at forbinde Be My Eyes’ app med ChatGPT, så appen via telefonens kamera, ville kunne beskrive billeder og oplæse billedbeskrivelserne med syntetisk tale.

”Vi fik lov til at være de absolut eneste uden for OpenAI, der kunne bruge deres billedgenkendelsesmodel”, fortæller Hans Jørgen med et underspillet smil på læben.

”Jeg tror faktisk, vi har rekord i at have den største betatester-gruppe. På et tidspunkt var vi 19.000 testere. For alle ville bare være med,” fortsætter han stolt.

Vil maskinen afløse mennesket?

Billedgenkendelse er i dag en funktion i Be My Eyes-appen under navnet Be My AI. Med Be My AI kan personer med synshandicap nu også tage et billede af teksten på mælkekartonen eller noget andet i deres omgivelser og få den beskrevet på lyd. Be My AI er hurtigt blevet populær og nåede fornylig at beskrive to millioner billeder på en måned.

Men der er stadig brug for at ringe til en frivillig seende. Efter lanceringen af Be My AI er antallet af opkald til frivillige via det oprindelige Be My Eyes steget. ”Nok på grund af alt det hype Be My Ai har skabt”, lyder Hans Jørgens forklaring.

”Det giver god mening, at der stadig er brug for de frivillige. Når jeg for eksempel skal tænde min vaskemaskine, så bruger jeg altid en frivillig, for så kan jeg spørge: ’Hvad står den på nu?’ For man vil jo ikke have vasket uldsweateren på et forkert program. Hvis jeg skulle bruge Be My AI i det tilfælde, skulle jeg tage tusinder af billeder. Omvendt er Be My AI rigtig god til at beskrive for eksempel malerier og grafer.”

Fremtiden for Be My Eyes

Hans Jørgen Wiberg og resten af holdet bag Be My Eyes har ikke planer om at trække i håndbremsen på deres rejse i tilgængelig entreprenørskab.

”Det vi har fokus på lige nu, er at få adgang til OpenAI’s nyeste version, der kan live-beskrive det kameraet ser”, fortæller Hans Jørgen engageret og fortsætter:

”Min kollega i London testede funktionen og oplevede, hvordan han kunne pege kameraet mod Buckingham Palace og få at vide af OpenAI, at han rigtig nok stod ved Buckingham Palace, men også at kongen var hjemme. ’Hvordan ved du det?’, spurgte min kollega. Fordi flaget er oppe, var svaret.”

Men den store udfordring med denne teknologi er, at den er meget datakrævende.

”Funktionen skal kunne beskrive rigtig mange billeder meget hurtigt. Så vi er lidt nervøse for, om vi får gratis og ubegrænset adgang af OpenAi”, siger Hans Jørgen, men tilføjer, at det er afgørende for ham og hans kollegaer, at det heller ikke i fremtiden skal koste penge at bruge Be My Eyes:

 ”Det er vores mission at gøre verden mere tilgængelig, så det dur ikke, at man har verdens mest tilgængelige teknologi, men som har en pris, der kan være en formue for mennesker. For så er det ikke tilgængeligt.”