Gå til hovedindhold
Aktuelt

Ugens embedsmand: Michael Wright har flyttet en hel arbejdsplads 170 km

Direktøren for Nota har set 80 procent af sine medarbejdere forlade organisationen, da de rykkede fra Østerbro. Coronakrisen var et benspænd, men det har fremmet fantasi og kreativitet.
22. marts 2021
Direktør Michael Wright siddende på sit kontor.

Michael Wright har stået i spidsen for at rykke Nota fra København til Lolland. "Det er ikke nemt at lede en organisation, hvor man ikke aner, hvem der er med, og hvem der ikke er." Foto: Nota/Thomas Cato

af Simon Engell Kjøller; Redaktionsassistent, Altinget.
 

Nota flyttede fra Østerbro til Nakskov i 2019. Hvad har udfordret dig og dine kollegaer mest de seneste år?

At leve med usikkerhed og en hel del frustration. Fra fase 1, hvor vi fik beskeden og til det tidspunkt, hvor alle skal tage stilling til, om de flytter med. Det er ikke nemt at lede en organisation, hvor man ikke aner, hvem der er med, og hvem der ikke er.

Fase 2, hvor alle de, der ikke vil med, men som ikke har fundet nyt job endnu og bliver stadig mere kede af det. Det presser alle mentalt. Fase 3 med ny rekruttering; kan man finde og introducere nye medarbejdere i København, når de pågældende bor og vil arbejde på Lolland? Fase 4...

Og så har jeg for resten heller ikke selv prøvet at flyttet en statslig institution før.

Hvilken opgave tager mest af din tid i øjeblikket?

Nota er splittet op på to adresser med 170 kilometer imellem, har set over 80 procent af medarbejdere og ledelse forlade skibet og har nu arbejdet hjemme under corona i et år.

Konsolidering, rutine og daglig drift står derfor forrest i rækkefølgen af min opmærksomhed. Herunder at finde alternative måder at gøre det, vi pt. ikke kan gøre som vanligt, på nye måder.

Hvordan har corona påvirket dit arbejde det seneste år?

Den enkelte medarbejders sociale isolation er en udfordring for de fleste, og der er nogle, der lider en hel del. Vi har måttet være opfindsomme og fleksible for at opretholde den almindelige drift.

Men et benspænd gør ikke kun skade. Det fremmer fantasi, opfindsomhed, nye organisations- og arbejdsformer, så vi kommer styrket ud af coronakrisen, når den slipper taget.

Hvordan kobler du af i en travl hverdag?

Det har jeg aldrig haft vanskeligt ved. Personligt er jeg ikke særligt nærtagende, hvad mit arbejde angår. Det er et professionelt anliggende. Og så lever jeg socialt et meget privilegeret liv.

Cinemateket i København, vandrestøvler, russisk litteratur og Tottenham Hotspur er også fremragende lynafledere.

Hvad ser du som embedsværkets største udfordring lige nu?

Embedsmænd arbejder efter regler og normer, og disse peger næsten altid bagud, men verden forandrer sig meget hastigt og kræver innovationsevne og agilitet.

Er det den traditionelle embedsmands største dyd? Og så er vi i Danmark også meget biased mod vesten, mens det globale tyngdepunkt har forskudt sig østpå mod Asien. Ved vi overhovedet, hvad der foregår der?

Michael Wright CV

2008 - : Direktør, Nota

2001 - 2008: It-direktør, Beskæftigelsesministeriet

1999 - 2001: Partner, IT-Kompetence A/S

1995 - 1999: Kontorchef, Forskningsministeriet

1989 - 1995: Chef for konsulentenheden og administrationschef for S-tog, DSB

1986 - 1989: Fuldmægtig, Finansministeriet

Michael Wright er direktør for Nota, Nationalbibliotek for mennesker med læsevanskeligheder, der er et statsligt bibliotek under Kulturministeriet.

Den daværende VLAK-regering besluttede at udflytte en række statslige arbejdspladser i 2015 og 2018, herunder Nota, hvoraf størstedelen blev flyttet til Nakskov på Lolland.