Gå til hovedindhold
Aktuelt

Vilde væsner vækker børns læselyst

Skæve horn, skarpe tænder, vild og filtret pels! Det gik ikke stille for sig ved Nota og LollandBibliotekernes skoleworkshop med kunstner Maria Lau Krogh
21. april 2022
Kvinde og børn der laver væsner ud af uld, træ og andre materialer

Det gik ikke stille for sig ved Nota og LollandBibliotekernes skoleworkshop med kunstner Maria Lau Krogh, da børnene på 5. og 6. årgang slap vilde væsner løs på Lolland International School.

Kender I Kraken og Helhesten?

Det var med stor indlevelse, at kunstner Maria Lau Krogh fortalte eleverne på 5. og 6. årgang på Lolland International School, om de spændende og mystiske væsner fra gamle danske sagn.

Helhesten der går på tre ben og varsler død og ulykke, søuhyret Kraken, der trækker store skibe ned i havets mørke dyb, hvide spøgelsesdamer og lygtemænd der har fået deres lys i lygten fra selveste djævlen. Sagnfigurer og fortællinger der virkelig kan sætte fut i fantasien.

Brug jeres egen fantasi – der er intet, der kan slå den!

En elev udbrød, at hun ville lave Gollum fra Ringenes Herre. Straks lød det fra Maria Lau Krogh: ’I skal bruge jeres egen fantasi. Der er intet, som kan slå den! Hvis du laver et kendt væsen, bruger du en andens fantasi og fortælling. Jeg vil meget hellere se, hvad I kan finde på’.

Finde på, dét kunne børnene! De fordybede sig straks i deres egne fantastiske fortællinger og fortalte vidt og bredt om deres væsner med vilde evner. Der blev formet uhyggelige ansigter i ler og skabt kroppe i sølvpapir, dækket med malertape.

Herefter blev væsnerne dækket med pels, grene, uld og mange andre naturmaterialer, hvormed de fantasifulde skabninger trådte frem.

Kreativitet og læselyst

Skoleworkshoppen med Maria Lau Krogh er en del af en større indsats for læselyst i bred forstand kaldet Vilde Væsner og Sære Steder, som er et samarbejde mellem Roskilde Bibliotekerne, Lolland Bibliotekerne og Nota – med støtte fra Slots- og Kulturstyrelsen.

Om hele baggrunden for projektet, forklarer projektmedarbejder Silja Hjortkær-Løvik: “Børn har mange forskellige styrker. Nogle er gode til at fortælle, andre skriver godt, mens andre igen trives med at formgive med hænderne. Ud af alle de metodiske tilgange vokser historier og idéer, der på hver deres måde fodrer læselyst og fortællelyst".

Om projektet

Projektet fortsætter med en række skoleworkshops henover foråret på Lolland med kunstner Maria Lau Krogh, forfatter Benni Bødker, tegner og forfatter Jan Kjær og fortæller Kasper Sørensen. Hele projektet afsluttes med en stor flot udstilling et indtil nu hemmeligt sted på Lolland i august.

en uhyggelig trold i ler med ulden pels, stirrende øjne og skarpe tænder

En farlig trold var taget med for at vise, at kun fantasien sætter grænser.

  • Vilde Væsner og Sære Steder er del af et læselystprojekt, støttet af Slots- og Kulturstyrelsens Udviklingspulje og afvikles i samarbejde med Nota, Lolland Bibliotekerne og Roskilde Bibliotekerne.
  • For at fortælle historier behøver du ikke være dygtig til at læse eller skrive, du kan også skabe historier med dine hænder og dine ideer. Sammen med professionelle kunstnere og forfattere skabes historier med udgangspunkt i lokale sagn og myter.
  • Indsatserne munder ud i både udstillinger, lydproduktioner og en masse læselyst og fortælleglæde!