Forfatterportræt

Jan Guillou

Silhuet af Jan Guillou
Jan Guillou er en svensk forfatter, journalist og samfundsdebattør, født i 1944 i Södertalje.

Jan Guillou som forfatter

Jan Guillou er i Danmark nok mest kendt for sin romanserie Det store århundrede, hvor Brobyggerne er første del. Her følger man tre norske brødres helt forskellige liv gennem 1900-tallet. Serien er både et familiedrama og Europas historie i romanform.

Jan Guillou er også kendt for sin store romanserie i 11 dele om den hårdtslående svenske agent Carl Hamilton. I en helt anden genre har han skrevet serien om tempelridderen Arn Magnusson og hans indflydelse på det svenske riges historie. En serie der har været på bestsellerlisterne i mange lande.

Herudover har Jan Guillou skrevet en række spændingsbøger, en science-fiction roman og sin egen biografi om livet som skribent. Man må sige, at hans forfatterskab spænder vidt

Jan Guillou som journalist

Jan Guillou begyndte sin karriere som journalist og var med til at afsløre eksistensen af det såkaldte IB netværk. Det var den svenske stats overvågning af venstreradikale i efterkrigstiden. En sag som kostede ham et års fængsel for spionage.

I slutningen af 1990erne startede han det uafhængige bogforlag Piratforlaget blandt andet sammen med en anden kendt svensk forfatter Liza Marklund.

Jan Guillou har modtaget adskillige priser, blandt andet Bedste svenske kriminalroman i 1988, Den store journalistpris i 1984 og Årets bogpris i 2000.

Heldigvis er Jan Guillous forfatterskab rigt repræsenteret i Notas samling.

11. maj 2017

Bøger af samme forfatter