Forfatterportræt

Jeppe Aakjær

Jeppe Aakjær
Da Jeppe Aakjær kom til verden i en lille landsby syd for Skive lå det bestemt ikke i kortene, at den fattige bondesøn skulle blive en af Danmarks store forfattere.

Jeppe Aakjær valgte ikke at blive bonde som sin far, men tog til København for at studere. Med kom også hans forlovede, Marie Bregendahl, der også senere slog igennem som forfatter. Det fattige og hårde liv tærede dog på ægteskabet og i 1900 blev de skilt.

Gennembruddet som forfatter

I 1897 debuterede Jeppe Aakjær og to år senere begyndte han at leve af at være forfatter.

Omkring århundredeskiftet havde højskolebevægelsen stor indflydelse og skabte grobund for en gruppe af forfattere, kaldet Den jyske bevægelse. Sammen med blandt andet Johannes V. Jensen og Martin Andersen Nexø var Jeppe Aakjær med til at beskrive landlivet og til at sætte fokus på en hidtil overset gruppe.

Anmelderne var dog ikke begejstrede for denne form for litteratur og kaldte sproget for bondsk og emnerne uinteressante.

Livet på Jenle i Jylland

Selvom Aakjær rykkede til København glemte han aldrig sit ophav og han havde hele tiden en drøm om at vende tilbage til den vestjyske natur.

I 1907 flyttede han sammen med sin anden hustru, Nanna, ind på den nyopførte gård Jenle i Salling nord for Skive.

Hver sommer holdt Aakjær en Jenlefest, der tiltrak flere tusind lokale. Jenlefesterne afholdes stadig den dag i dag, hvor hjemmet er omdannet til et museum.

Digteren og samfundsrevseren

I dag er Aakjær nok mest kendt som lyrikeren med de mange smukke digte om natur og kærlighed. Hans romaner er derimod realisme af en anden skuffe. Her lægges ikke fingre imellem og Aakjærs indignation på de fattige landboers vegne lader sig ikke skjule.

Romanen Vredens børn fra 1904 er et tydeligt eksempel. Gennem den 11-årige Per beskrives de kummerlige forhold for tjenestefolk på landet. Bogen skabte en voldsom debat og fik regeringen til at gennemgå tyendeloven igen.

Jeppe Aakjær var i det hele taget en mand med sine meningers mod. Han har for eksempel siddet i fængsel i 17 dage for et angreb mod Indre Mission og for sine foredrag om Den franske revolution.

Aakjær lever videre

Den 22. april 1930 døde Jeppe Aakjær, men mange af hans digte lever videre. Hvem har ikke sunget om Jens Vejmand eller om havren med bjælder på?

7. december 2016

Bøger af samme forfatter