Tema

Korrespondenterne på bogreolen

Forside fra bogen Ulla Terkelsen - vi kan sove i flyvemaskinen
Kom med ud i verden sammen med danske udenrigskorrespondenter, der fortæller os om konflikter og kulturer i andre verdensdele, men også om deres arbejde og livsstil.

Ikoniske udenrigskorrespondenter

Flagrende silketørklæde eller macho khaki-vest og mikrofon under vingen på en flyvemaskine. Vejrbidte ansigter og alvorlige miner et sted i Mellemøsten. Billedet af udenrigskorrespondenten er ikonisk. Som Leif Davidsen, Moskva og Ib Rehné, Kairo. Eller nutidens Puk Damsgaard. Med eller uden slør og kuglerne så godt som hvislende om ørerne.

Før fjernsynet var korrespondenten en myndig stemme i en knitrende radio og inden da fik vi nyt udefra på skrift. Som i Herman Bangs nyhedsreportager fra Centraleuropa sidst i 1800-tallet. Eller fra rejsende som for eksempel H.C. Andersen, der berettede om det fremmede fra sin store rejse gennem Europa i 1841.

Hvad ved vi lige nu?

I dag er teknologien så udbygget, at enhver som er på stedet, kan sende direkte fra sin mobiltelefon. Hvor er du lige nu og hvad føler du, spørger studieværten. Og personen beretter live for nationen. Eller Twitter og Facebook og så videre. Men det er en anden historie.

Her skal det handle om de professionelle, der gjorde det til deres liv at springe på den første flyver for at undersøge, hvad der er los. Eller som boede derude i årevis og satte sig ind i områdets historie, styreform og konflikter og således kunne berette, kommentere og gøre os andre klogere.

Fra fakta over selvbiografi til ren fiktion

For nogle et kald, for andre en tilfældighed, men for de fleste også en livsstil. For mange blev livet på farten deres skæbne med afkald på almindeligt hverdagsliv og familie. Det kan man læse om i talrige selvbiografier, som ud over den personlige historie også giver os tilbageblik i verdenspolitikken.

For flere korrespondenter har mængden af viden tårnet sig op til en grad, at de måtte skrive hele bøger om det, de har været vidne til. Andre igen er sprunget ud i skønlitteraturen med baggrund i den virkelighed de kender så godt.

Fælles for dem alle er den ubændige trang til at forstå og forklare verden omkring og evnen til at fortælle den gode historie. I listen finder du et bredt udvalg af bøger fra danske udenrigsreportere gennem de sidste 180 år fra H.C. Andersen og Herman Bang til Frank Esmann og Matilde Kimer.

6. september 2019

Bøger i dette tema