Tema

Mens indlandsisen smelter…

Grønlandsk bygd
Er du nysgerrig på at vide mere om Grønland? Om folket, naturen og samfundet. Så læs med her...

”Der er flere fra min generation, som debuterer med romaner og novellesamlinger næste år. Og så håber jeg, at I får et indblik i, hvordan Grønland ser ud gennem grønlandske øjne”.

Sådan sagde Niviaq Korneliussen, som er født i Nuuk i 1990 og selv debuterede i 2014 med romanen Homo Sapienne. En roman om identitet, men med et nutidigt Nuuk som ramme og et anderledes sprog, bliver bogen unik.

Her er ingen fine fornemmelser for sne, hundeslæder og fangerkultur. I stedet er der druk, sex og rock’n roll til de mange fester. Vi følger en gruppe af unge, som er i gang med at finde sig selv, og finde ud af hvilket køn de er - og er til.

Homo Sapienne var indstillet til Nordisk Råds litteraturpris 2015.

Med danske øjne

Mens vi venter på flere bøger af unge grønlandske forfattere, kan vi glæde os over en håndfuld nyere bøger om Grønland. Endnu en gang set med danske, men dog nye øjne.

Romanen Godhavn af Iben Mondrup forløber over et år engang i 70’erne og fortælles af tre søskende. Dermed får vi tre forskellige versioner af et dansk familieliv i en lille grønlandsk bygd, hvor børnene som små antenner opfanger de mindste signaler fra omgivelserne.

Kim Leine

Og så er der Kim Leine, der i de seneste år har grebet Grønland an i tre meget forskellige formater: Selvbiografisk, socialrealistisk og i form af en mammut af en historisk roman.

Profeterne i Evighedsfjorden foregår i slutningen 1700-tallet i henholdsvis København og omkring den uendelige Evighedsfjord nord for danskerkolonien Sukkertoppen. Man gribes af fortællingen og får sat nye billeder på tidens ildelugtende København og Danmark som missionerende kolonimagt.

Før sin historiske roman skrev Kim Leine to andre både barske og læseværdige romaner. Kalak, som betyder ”skide grønlænder” og er selvbiografisk. I 2009 kom den fiktive Tunu, hvis hovedperson er sygeplejerske i en lille bygd, ligesom Kim Leine selv har været det.

Knud Rasmussen

Historien om den dansk/grønlandske polarforsker Knud Rasmussen, der blev født i Ilulissat i 1879 og hvis mormor var inuit, er fortalt før. Men to nyere værker kaster alligevel nyt lys over Knud Rasmussen.

Biografien Manden bag helten af Niels Barfoed er et psykologisk portræt, der fortæller historien om Knud Rasmussen som karismatisk guru og Don Juan.

I biografien Vinterens Hjerte af Kirsten Hastrup bliver forskningen, rejserne og opdagelserne grundigere belyst, mens også Rasmussens forhold til de andre polarforskere og til selve koloniseringen beskrives.

Det moderne Grønland

Vil man vide mere om, hvad der foregår i Grønland, tager den spritnye bog Kajs Grønlandskrønike fat på det moderne Grønland, politikken og historien de seneste 65 år. Det sker gennem fortællingen om embedsmanden Kaj Kleist.

I bogen Når isen forsvinder beskriver Martin Breum Grønlands rolle i det geopolitiske spil med mulige råstofreserver, smeltende is og nye sejlruter nordom til Asien.  

Foto: Nick Russill from Cardiff, UK - Kulusuk, Greenland

23. februar 2016

Bøger i dette tema