Tema

Overtro

Forside fra bogen Spøgelser og sagn
Engang var natten mørk. Før det elektriske lys fandt vej ind i de dunkle stuer omkring år 1900, da var det simpelthen bælgravende mørkt. Og alle vidste, at mørket var beboet af nattens væsener. Troldfolk, hekse og spøgelser rådede, og fornuftige og gudfrygtige folk blev indendørs.

Almuen levede i en besjælet verden fyldt med traditioner og skikke, der gik århundreder tilbage. Og de ældgamle historier der blev fortalt, er en fantastisk kulturskat, hvoraf vi kun har en brøkdel tilbage. Jeg har samlet en række af dem her.

De gamles fortællinger

”Hver by har sin heks, og hvert sogn sine trolde”. Sådan synger vi i Midsommervisen. Og dette skal tages bogstaveligt, for overalt hvor der har boet mennesker, har der været stedbundne sagn og gamle fortællinger.

I 1800-tallet drog den store danske folkemindesamler Evald Tang Kristensen fra landsby til landsby og dokumenterede de gamle historier og skikke. I bogen De forsvundne af Palle Ove Christiansen, får vi et udpluk af de eventyr og sagn, Tang Kristensen blev fortalt.

Klippeøens underjordiske

I nutiden låner den bornholmske forfatter Dennis Gade Kofod fra øens mange fortællinger om de underjordiske. I ungdomsromanen Nancy, rammes Bornholm af en mystisk tåge, der sætter øen i undtagelsestilstand. 25-årige Nancy står ved en skillevej, da katastrofen langsomt isolerer øen. Har de underjordiske en finger med i spillet?

I den poetiske Det levende land kaster Kofod sig hovedkulds ind i den bornholmske sagnskat, og genfortæller, digter og skriver sig selv ind i en række myter og sagn.

Mystikkens Danmark

Bo Bomuld Hamilton-Wittendorf beskriver i Det okkulte Danmark en række mystiske steder og fortællinger fra hele landet. Bogen er skrevet i geografisk rækkefølge, og er nærmest en guide til turister på jagt efter hjemsøgte slotte og mærkværdige steder.

Nordiske spor

Overalt i Norden finder man spor af de samme fortællinger om trolde og elverfolk. På Øland i Sverige handler kriminalromanen Blodlag om en aldrende skipper, der bliver blandet ind i en uhyggelig sag. Øens nye tilflyttere respekterer ikke den lokale overtro, og det får naturligvis konsekvenser.

I fantasy- og gyserromanen Stallo af Stefan Spjut er amatørforskeren Susso taget til Lapland for at undersøge de overnaturlige væsener det efter sigende vrimler med. Uforvarende bliver hun centrum for uhyggelige begivenheder.

En sprække i vores virkelighed

I vores oplyste og rationelle virkelighed, er sagnene en sprække ind til den virkelighed vi levede i for blot få generationer siden. De ligger dybt i os og kan stadig fascinere og drage.

16. juli 2021

Bøger i dette tema