Gå til hovedindhold
Viden

Har dine elever prøvet læsekompasset Buggi?

Buggi hjælper eleverne med at finde frem til den helt rigtige frilæsningsbog.
25. april 2022
drenge undersøger buggi på ipad

Når bogvalget bøvler

Måske har du oplevet, at dine elever har svært ved at finde gode frilæsningsbøger? Inspirationsværktøjet Buggi hjælper elever på mellemtrinnet med at finde skønlitterære bøger på en ny måde.

I Buggi søger man ved hjælp af visuelle elementer. Man indtaster ikke søgeord, men går i stedet på jagt efter bøger med den rette stemning. En glad smiley med røde kinder viser for eksempel, at bogen er rar og hyggelig. Leder man efter fortællinger med en mere dyster tone, vælger man en skræmt smiley.

Elever på Fredensborg skole er glade for Buggi

Grete Weitze, der er PLC-vejleder på Fredensborg Skole og medlem af Kommunernes Forening for Pædagogiske Læringscentres bestyrelse, fortæller her om sine erfaringer med Buggi. Fredensborg Skole har været pilotskole for Buggi, så Grete har været med fra begyndelsen.

"Vi har en IPad liggende på skolens PLC, hvor man altid kan søge i Buggi. Eleverne finder herefter bøgerne på hylderne, hvilket de synes er skønt. Til at begynde med, havde vi fuld fart på brugen af Buggi. Nedlukningerne lagde en dæmper på aktiviteten, så vi har med jævne mellemrum skullet sætte søgesiden i spil. Men når først man kommer i gang, så er der stor opmærksomhed fra elevernes side", fortæller Grete.

Det er dejligt at kunne selv!

"Elever på mellemtrinnet kan godt lide at søge efter bøger selv, og Buggi fungerer så intuitivt, at alle hurtigt lærer at bruge det. Eleverne er glade og stolte, når de efterfølgende kan gå hen til bibliotekshylderne og finde deres bog", siger Grete.

"Buggi er desuden et godt redskab for børn med læsevanskeligheder, da man ikke skal navigere med læsning og skrivning", fortsætter Grete.

Elever der er medlem af Nota, kan søge i Notas samling gennem Buggi. De skal blot huske at vælge Nota på listen over biblioteker. Når man har valgt den bog, man vil læse, klikker man sig via et Nota-ikon direkte til bogen i Nota Bibliotek, hvor man så kan låne og læse, akkurat som man plejer, når man er medlem hos Nota.

Buggis søgeside på en Ipad

PLC spiller en vigtig rolle

"Når man som PLC har fokus på Buggi, er der mange elever, der tager det i brug", fortæller Grete. PLC er samtidig et godt sted at introducere redskabet, da børnene jo straks kan finde bøgerne på hylden, fortsætter hun.

Større bredde i læseinteressen

Buggi indbyder til, at man forsøger sig lidt frem og afprøver forskelige muligheder. Den legende tilgang kan føre til, at eleverne opdager helt andre slags bøger, end dem de plejer at læse, og at de dermed opnår en større bredde i deres læseinteresse.

Elevernes søgninger i Buggi kan også danne udgangspunkt for vigtige samtaler om, hvad der for dem er en god frilæsningsbog.

saadan_bruger_du_buggi.mp4

Sådan virker Buggi sammen med Nota Bibliotek

  • Åbn en browser fra pc, tablet eller mobil og skriv buggi.dk.
  • Eleven vælger Nota under bibliotek i Buggi.
  • Herefter vælger eleven stemning, længde, sværhedsgrad med videre og får forskellige bogforslag.
  • Når en bog er valgt, klikker eleven sig direkte videre til Nota Bibliotek, hvor bogen kan lånes.

Fakta om Buggi

  • Buggi er et læsekompas med skøn- og faglitteratur for elever på mellemtrinnet.
  • Visionen med Buggi er at skabe læselyst.
  • Buggi er udviklet af DBC, som også står bag Faktalink og Forfatterweb.
  • Skoler kan abonnere på Buggi, så Buggis udvalg indsnævres til skolens egen samling.
  • Der er lige nu over 2000 bøger at vælge imellem i Buggi. Der kommer løbende flere til.
  • Over 100 PLCer og børnebiblioteker samt Nota har tegnet abonnement på Buggi.