Forfatterportræt

Anne Lise Marstrand-Jørgensen

Anne Lise Marstrand-Jørgensen
Forfatteren skriver både middelalderromaner og familieromaner fra 70'erne.

Anne Lise Marstrand-Jørgensen er født i 1971 og voksede op i Nordsjælland. Efter matematisk gymnasium og sabbatår, fulgte hun den lige vej og begyndte at læse til læge.  Men medicin var for firkantet og forkert for Marstrand-Jørgensen. Og så blev det litteratur. To år før hun blev cand. mag i litteratur, udkom hendes første digtsamling.

Hildegard

Anne Lise Marstrand-Jørgensens gennembrud kom med de to romaner om middelalderkvinden Hildegard. Her kommer vi små tusind år tilbage i tiden til livet i klosteret hos den enestående nonne, komponist, mystiker og forfatter Hildegard.

Anmelderne roste Marstrand-Jørgensen for at gøre 1100-tallet til et vedkommende bekendtskab for nutidsmennesker. Også dem, som ikke til daglig giver sig af med forholdet til gud eller, som Hildegard selv, føler sig kaldet og får visioner.

Troen er et stort tema i fortællingen om Hildegard. Og dermed også tvivlen. Ikke kun på Gud, men også på sig selv. Det er de store menneskelige temaer som kærlighed, relationer, liv, død og psyke, som også er omdrejningspunkt i resten af forfatterskabet.

70’er-krønike

Senest har Marstrand-Jørgensen bidraget til den fortsatte diskussion om 70’ernes frigørelsesprocesser. ”Hvis sandheden skal frem” er en selvstændig fortsættelse af ”Hvad man ikke ved”, om familien Horn i perioden fra midt i 70’erne til starten af 90’erne.

Men Marstrand-Jørgensen er ikke, som så mange andre, på kollisionskurs eller på satirisk kant med 68’erne. ”Hos Marstrand får vi epoken objektiveret”, sagde Suzanne Brøgger i 2013, da Marstrand-Jørgensen modtog Det Danske Akademis Otto Gelsted-pris. Romanen trak store overskrifter på grund af sine eksplicitte sexscener. ”Men så er det heller ikke værre”, mener forfatteren på sin blog.

Selv om Anne Lise Marstrand-Jørgensen er barn af 70’erne, har hendes eget liv på ingen måde været præget af den historie, hun ruller ud i romanerne om familien Horn. Selv havde hun ingen berøring med hippiemiljøet og gik i en skole, hvor træskostøvler var forbudt. Mødrene gik hjemme i det nordsjællandske uden tanke på oprør og kollektiv.

Grundig research

Selv om researchen er i orden og årstallene på plads, er fortællingerne ren fiktion. Karakterne frit opfundne. I 70’ernes hippiemiljøer som i 1100-tallet med Hildegard, i hvis kloster, hun heller ikke havde sin gang. Til gengæld nærmest begravede hun sig i tiden, historien og geografien omkring Hildegards liv. Læste alt og talte med eksperterne. To gange rejse hun til Bingen i Tyskland, hvor Hildegard grundlage sine klostre, for selv at gå i Hildegards fodspor.

Anne Lise Marstrand-Jørgensen bor på Nørrebro og har indtil for nylig skrevet sine bøger hjemmefra. Men for at få fred for sine fire børn og mand og en kat, som gerne vil ligge på tastaturet, har hun flyttet arbejdet til et værelse i det indre København. Og herfra vil der sikkert komme flere nye bøger.

4. maj 2014

Bøger af samme forfatter