Gå til hovedindhold
Viden

Afspilning og læsning

5. december 2022

Nota har forbedret læseoplevelsen i den nye Nota Bibliotek app. Det betyder, at du har flere muligheder for at tilpasse hastighed, visning af tekst mm. 

Nedenfor kan du se en video, der kort introducerer de nye muligheder for afspilning og læsning. 

Eller du kan vælge et emne fra listen og læse mere. 

Læs om: 

afspilning_og_laesning.mp4

Bestem afspilningshastighed

Du kan selv bestemme afspilningshastigheden, når du lytter til en lydbog eller får en e-bog læst op med syntetisk tale.

Du ændrer afspilningshastigheden ved at trykke på knappen, der viser den aktuelle hastighed. Der er fem standardhastigheder, som du kan vælge i mellem. Hvis ingen af hastighederne passer dig, kan du finjustere hastigheden med 0.1x ad gangen.

Billedet viser to skærmbilleder. Det første viser afspilningen af en lydbog, hvor knappen Hastighed er fremhævet. Det andet viser indstillingerne for afspilningshastighed.

Bestem tid for sleep timer

Du kan sætte en sleep timer, hvis du ønsker at afspilningen af en lydbog skal stoppe efter et stykke tid. 

Du kan vælge om afspilningen skal stoppe efter 10 eller 30 minutter, eller om den skal stoppe, når det aktuelle kapitel eller spor slutter. Du kan også selv bestemme nøjagtig hvor lang tid, der skal gå, før afspilningen stopper. Det gør du ved at bruge muligheden “Bestem tid”. 

Skærmbilleder af de forskellige indstillinger for sleep timer.

Ændre spolehastighed

Du kan justere spolehastigheden, hvis du læser en lydbog. Det vil sige, at du kan bestemme hvor mange sekunder, du ønsker at kunne spole/frem tilbage i en bog ad gangen. 

Du ændrer spolehastigheden ved at holde en af knapperne nede, eller ved at trykke på Hastighed-knappen og vælge “Spolehastighed”. 

Billedet viser to skærmbilleder. Det første viser afspilningen af en lydbog, hvor de to knapper til at spole frem eller tilbage samt Hastighed-knappen er fremhævet. Det næste viser pop overen Hastighed, hvor spolehastigheden kan ændres.

Tilpas tekst og farver

Du kan tilpasse tekst og farver i e-bøger og lydbøger med tekst, så de passer til dit læsebehov. 

Du kan gøre tekststørrelsen større eller mindre, ændre skrifttype og vælge mellem forskellige farvetemaer. 

Hvis det er en lydbog med tekst eller en e-bog, der læses op med syntetisk tale, kan du også vælge, hvordan den oplæste tekst skal fremhæves. 

Du finder alle indstillingerne under “Tekstindstillinger”. Bemærk at indstillingerne er fordelt på to faner; “Tekst” og “Visning”. 

Skærmbillede af de to faner under Tekstindstillinger. Tekst og visning.