Gå til hovedindhold
Viden

Lydbøger og teknologianvendelse blandt ældre synshandicappede

Kvantitativ undersøgelse blandt ældre synshandicappede.
28. april 2016
(Artikel fra arkiv).
Grafik af ældre kvinde, som lytter til e-bog.

Udgivet: 19. august 2014

Undersøgelse fra Epinion

I samarbejde med Epinion har Nota gennemført en kort kvantitativ telefonisk spørgeskemaundersøgelse af ældre synshandicappedes brug af lydbøger og teknologi. Resultaterne baserer sig på svar fra 105 synshandicappede medlemmer af Nota mellem 61 og 90 år bosiddende på Sjælland. Ud af de 105 er 88% svagsynede og 12% helt blinde.

Rapporten viser, at teknologi såsom computer, men især også tablets og smartphones, ikke fylder meget for de ældre synshandicappede. Faktisk går hele 77% slet ikke på internettet derhjemme, og de få, der gør, er svagsynede og bruger typisk en computer. Nedenfor i tabellen ses fordelingen af, hvilket device der bruges til at gå på nettet fordelt på synshandicap.

Langt de fleste afspiller deres lydbøger på en DAISY-afspiller. Rapporten underbygger, at lydbøger spiller en utrolig stor rolle i ældre synshandicappedes dagligdag, idet 90% hører lydbøger mindst to gange om ugen. Tabellen nedenfor viser, at den hyppige brug af lydbøger stort set er identisk for blinde og svagsynede.

Du kan finde tabelrapporten herunder: