Gå til hovedindhold
Viden

Ordblindhed har aldrig begrænset Christian Fuhlendorff

9. februar 2017
Christian Fuhlendorf

Det at være ordblind, har aldrig været et begrænsning

Læsetid har interviewet stand-up-komikeren Christian Fuhlendorff. Han er ordblind, men det har aldrig været nogen begrænsning for ham. 

Christian har masser af gode ideer til, hvordan man klarer sig fint alligevel. Og så har han haft en rigtig god dansklærer, der gav et par gode, konkrete råd om skrivning.

Hvad er dit bedste råd om karriere og uddannelse?

Find ud af, hvad du kan lide i livet, bliv god til det, og find nogle, der vil betale dig for det. Find din passion. Det hjælper dig igennem, når det bliver svært. 

Hvis du kommer til at arbejde med noget, du godt kan lide, er det jo lige meget, om det tager dig et år længere at gøre din uddannelse færdigt. 

Bruger du nogen hjælpemidler? 

Jeg hører rigtig mange lydbøger. Og så bruger jeg Google. Hvis der er et ord, der er lidt svært, prøver jeg at skrive det i Google. Hvis det så ikke er stavet rigtigt, spørger Google ”mente du” + ordet stavet rigtigt. Så tænker jeg, ”ja, det var nok det, jeg mente”, og så tager jeg det.

Har du andre gode ideer?

Ja, ring til en ven! ”Hallo, jeg har et ord her, jeg ikke kan stave. Kan du ikke sende mig det på en SMS?”
Fortæl dine venner og din familie, at du er ordblind. Folk elsker at hjælpe andre med noget, de selv er gode til. Og der er rigtig mange, der er gode til at stave. Så kan du bruge deres hjerner til at stave rigtigt. Og så kan du bruge din egen på noget andet.

Hvem er den bedste lærer, du har haft?

Jeg har haft en dansklærer, som var fantastisk. Han sagde til mig: ”Christian, alle ord kan forklares ... simplere. Hver gang du slår et svært ord op, står der en forklaring med flere og lettere ord. Skriv dem i stedet for. Så er det nemmere at stave. Og så kommer stilen også hurtigere til at fylde det, den skal.”  

christian_fuhlendorff_saadan_klarer_jeg_mig_som_ordblind.mp4

Christian Fuhlendorf svarer på spørgsmål fra Notas facebook-følgere.