Gå til hovedindhold
Viden

Ordblindhed som en styrke

Mikkel Rugholm er ordblind og har lige skrevet en børnebog. Selvom det har været en udfordring, vælger han at se sin ordblindhed som en styrke.
30. januar 2018
Mikkel Rugholm. Tekst på billede: "Forfatter og entertainer: Mit liv som ordblind".

Mikkel Rugholm er børnebogsforfatter og har udgivet bogen ”Familien Lokumsen og den usynlige hund Tosse.” Udover at være forfatter, så er Mikkel også designingeniør, tryllekunstner, far, youtuber og entertainer. Og så er han ordblind. Men Mikkel fandt først ud af, at han var ordblind ret sent.

”Det gik rigtigt op for mig, at jeg var ordblind, da Vejle Bibliotek ringede til mig en dag og spurgte om jeg ville lave et foredrag om at være ordblind. De ringede fordi de havde set et TV-indslag, hvor jeg blev interviewet om mine læsevanskeligheder i forbindelse med udgivelsen af min bog. Og der tænkte jeg: “Guuud ja, jeg har jo altid haft svært ved at læse, jeg er jo nok ordblind!” siger Mikkel med et stort smil.

Pludselig gav det mening

”Pludselig forstod jeg hvorfor jeg har skulle kæmpe mere end mine klassekammerater for at læse lektier. Jeg har altid brugt rigtig meget tid på at forberede mig inden jeg skulle i skole, for de andre måtte helst ikke vide, at jeg havde svært ved at læse og skrive. ” siger Mikkel.

På trods af at Mikkel havde svært ved at læse i folkeskolen, bestod han med flotte karakterer, takket være masser af viljestyrke og støtte fra sine forældre. Men da han startede på universitetet, blev det hele meget sværere:

”Det var så komplekst det hele på universitetet, især fordi jeg havde svært ved at læse. Men med hjælp fra nogle gode kammerater kan man komme igennem. Det lykkedes jo for mig at blive uddannet til designingeniør!”

Opgaver som Lego

Især de store opgaver på universitetet kan være en udfordring, men der har Mikkel sin egen kreative tilgang:

”Når jeg skal skrive en opgave har det altid hjulpet mig at se det som at bygge med Lego -  jeg elsker at bygge med Lego! Jeg ser store skriftlige opgaver som et system, der skal sættes sammen og bygges op - en klods af gangen.”

Motion og trylleshows

Ifølge Mikkel er det også vigtigt, at man husker at lave noget andet end bare at sidde og kæmpe med ordene. Selv har han haft stor glæde af at dyrke motion, og han har gennem tiden brugt sine trylleshows til at koble fuldstændig af:

”Det hjalp mig at have trylleshows, for når jeg var ude og lave trylleshows, så tænkte jeg aldrig over de mange opgaver, jeg skulle have færdige. Jeg fokuserede 110 procent på mit show og glemte alt andet.”

Ordblindhed som en styrke

I arbejdet med at skrive sin bog, fandt Mikkel også ud af, at det kunne vendes til en styrke at være ordblind:

”For mig har det været en styrke til min bog, at jeg er ordblind, for så har jeg kunnet lege med ordene. Jeg kan bøje ordene, se dem på en anden måde og få noget nyt ud af dem, netop fordi jeg er ordblind.” fortæller Mikkel.

Vigtigt at kæmpe

Mikkel ved godt, at man nogle gange kan løbe ind i nogle udfordringer som ordblind. Men det er vigtigt at gøre sit bedste og ikke give op:

”Det er bare hamrende vigtigt, at man kæmper og bliver ved og ved og ved. Og at have et glimt i øjet og komme ind og være positiv og glad. Og så simpelthen bare prøve at gøre sit bedste. Så længe man gør sit bedste, så kan man ikke gøre det bedre.” afslutter Mikkel.

 

Se en video med Mikkel Rugholm nedenunder:

 

udfordringer_og_fordele_ved_ordblindhed_original.mp4

 

Af Malthe Hangaard Dahl