Gå til hovedindhold
Viden

Spændende bøger gør det lettere at læse

Forfatteren Emil Blichfeldt havde svært ved at lære at læse, da han var barn, og det gjorde det ikke nemmere at bøgerne var kedelige. Nu skriver han selv bøger til børn og unge, og håber, at hans bøger kan skabe læselyst.
30. oktober 2017
Forfatteren Emil Blichfeldt der smiler

Forfatteren Emil Blichfeldt er oprindeligt uddannet biolog og geograf – på papiret, altså. For hvis man spørger ham selv, så synes han, at titlen som uddannet historiefortæller dækker bedre:

”I den virkelige uddannelse, som starter i det øjeblik, hvor du sætter dine fødder på jorden og begynder at tænke selv – der er jeg uddannet som historiefortæller. Jeg har fortalt historier hele mit liv. Da jeg var barn legede jeg fortællingerne, i ungdomsårerne spillede jeg rollespil, og da jeg blev far, fortalte jeg historier for mine børn,” forklarer Emil.

Ting på et stykke papir

Selvom Emil altid har elsket at fortælle historier, har han ikke altid elsket at læse dem. I hvert fald ikke hvis det var de ensformige historier, som han og hans klassekammerater fik som lektier i skolen:

”Dengang jeg var barn, var det virkelig nogle kedelige bøger, vi blev præsenteret for i skolen, de havde intet indhold, men introducerede os til ord. Det handlede udelukkende om at vi skulle lære at læse, hvorvidt vi var underholdt, mens vi læste, det var helt underordnet. Og jeg kunne slet ikke læse bogstaverne, for mig var det bare ting på et stykke papir,” siger Emil

Tegneserier gav lyst til at lære at læse

”Jeg var selv rigtig længe om at lære at læse, fordi de ting, jeg fik tilbudt for at lære at læse, slet ikke var gode nok. Jeg lærte faktisk først at læse, da jeg begyndte at læse tegneserier. Kombinationen af tegninger og tekst gjorde, at jeg gradvist lærte at læse.”

I dag har Emil sit eget forlag, Calibat, hvor han udgiver sine egne og en række andre forfatteres bøger. Lysten til at udgive bøgerne stammer netop fra, at han, i sin egen skoletid, manglede god litteratur.
Mange af de bøger som Emil skriver i dag, er fyldt med tegninger der understøtter læsningen.  Det er dog ikke kun tegningerne i Emils bøger, som gør dem spændende. Emil går også op i, at bøgernes indhold skal være nærværende – og ikke mindst, spækket med spænding:

”De bøger, jeg skriver er fyldt med action. Det er de bøger, jeg selv gerne ville have læst, da jeg var barn og teenager. Mine bøger har tit store børn i hovedrollen, som bokser med nogle ting. De gennemgår en hård proces, men de kommer i mål, fordi de kæmper. Det der inspirere mig ved børn er, at alle følelserne ligger lige under overfladen. Både vrede, men også kærlighed og venskab. Børn er simpelthen så stærke.”

Samarbejde med Nota

På Nota Bibliotek kan du finde en række bøger skrevet af Emil. Det kan du, fordi han har valgt at samarbejde med Nota, for at hans bøger kan blive tilgængelige for børn med læsevanskeligheder:

”Da jeg opdagede Nota, tænkte jeg: ”Yes, der nogen der leverer det, jeg selv manglede som barn!” Det er fedt, at jeg gennem Nota kan give historierne videre til børn, der lige som mig, synes det er svært at læse. Man kan godt blive forfatter, selvom det er svært at læse. Det gjorde jeg.” afslutter Emil med et stort smil.

I denne video fortæller Emil Blichfeldt om hvorfor det er vigtigt med bøger med action og hvad der driver hans forfatterskab.

Af Gunvor Tarp Barkholt

 

boeger_med_action.mp4