Gå til hovedindhold
Viden

Tegneserier er også læring - dit barn kan låne dem som lydbøger

Der er ingen grund til at gemme tegneserierne væk, når dit barn skal lære at læse. Læsning af tegneserier understøtter nemlig læring og komplekse tekstforståelser hos læsere i alle aldre.
1. september 2016
Børne-tegneserie-Valhalla-bøgerne

Notas digitale bibliotek på nota.dk giver ikke bare adgang til tusindvis af bogtitler indenfor skønlitteratur og faglitteratur. Vi har også et bredt udvalg af tegneserier indlæst som kombinerede lyd- og billedbøger. 

- Da vi for nogle år siden fik gruppen af ordblinde ind som brugere hos Nota, gik vi i gang med at tænke over, hvad der kunne motivere de unge til at læse. Det fortæller Stine Duus Svendsen, som er teamleder i Notas Lydproduktion.

- For mange af dem er læsning jo både en pligt og en udfordring. Vi ville gerne udvikle et målrettet tilbud, der kunne gøre læsning til noget unge har lyst til at beskæftige sig med helt frivilligt og for deres egen skyld, fortæller hun.

 

FORDELE VED TEGNESERIE-LYDBØGER
1.    Gør læsning sjovere og mere levende. 
2.    Kan motivere børn, der har svært ved at læse.
3.    Næsten som at se film (Se den evt. flere sammen). 

en_digital_tegneserie_bliver_til_original_1.mp4

Vi har udviklet vores egen unikke metode

Heldigvis har Nota en medarbejder, som er super god til det med computere og koder. Og som ved en masse om tegneserier. Han hedder Marius Bredsdorff, og han har elsket tegneserier, siden han læste Anders And-bladene hjemme hos sin mormor.

- Jeg læste hvert eneste blad igennem mange gange og fik mere ud af det for hver gang, efterhånden som jeg blev bedre og bedre til at læse ordene, fortæller Marius. Det er ham, som har opfundet den unikke metode, der kan lave trykte tegneseriehæfter om til digitale lydbøger. Vel at mærke på en måde så de tegnede sider ser flotte ud på en skærm.

- Det skal være samme oplevelse, som hvis du sad med bogen i hånden. Man kan se hele siden, men kigger med fra billede til billede. Lidt ligesom at se en film, understreger Marius, som ikke er tvivl om, hvad der gør en tegneserie god:

- Billeder og ord skal tilsammen danne en komplet og godt fortalt historie. Det er ikke nok, at ordene bare beskriver, hvad man kan se på billederne.

Bredt udvalg for flere aldersgrupper

De første tegneserier på Nota var mest tænkt til de 10-12-årige læsere. For eksempel Valhalla-bøgerne om de nordiske guder. Siden er der kommet flere titler til.

- I dag har vi et bredt udvalg, så der også er noget for børn, som lige er begyndt at lære at læse. Og for de unge og voksne, fortæller teamleder Stine Duus Svendsen.

- På det seneste har vi blandt andet udvidet sortimentet med genrer som manga, fantasy og tegnede fortællinger i en lidt mere dyster stemning, oplyser hun.