Gå til hovedindhold
Aktuelt

Direktør Michael Wright siger farvel til Nota

Notas direktør siden 2008 har valgt at træde tilbage fra sin stilling og gå ind i pensionslivet. Michael Wright ser her tilbage på sin tid i Nota.
11. januar 2022
Michael Wright

Fra første danske talesyntese til direktørstol

Interessen for digital teknologi, der kan assistere mennesker, spirede i Michael Wright, siden han som chef for Beskæftigelsesministeriets IT-afdeling bidrog med udviklingen af den første danske talesyntese. Det var derfor ikke en svær beslutning, da han i 2008 fik tilbuddet om at blive direktør for Nota.

Selvom Michael Wright blev i direktørstolen længere tid, end han først selv regnede med, overleverer han nu stolen med fuld tillid til, at sin efterfølger, konstitueret direktør Michael Karvø, og resten af Notas personale kan føre Nota sikkert ind i fremtiden og gøre Nota endnu bedre. 

3 til stolthedskontoen

Efter sine 13 år i Nota kan Michael Wright ikke nøjes med at fremhæve én ting, Nota har opnået under hans tid, men føler derimod, at der er tre store landvindinger, han vil se tilbage på med stor tilfredshed:

1. Mange flere brugere

Under Michael Wright oplevede Nota en enorm vækst af brugere. Fra omkring 13.000 brugere i 2008 til over 210.000 brugere i dag. Dengang bestod brugergruppen mest af ældre synshandicappede og blinde.

Under Michael Wright blev det også muligt for ordblinde at få adgang til Nota. I den forbindelse blev mange børn og unge brugere. Det var en ”rejse, der gik forbløffende let”, konstaterer Michael Wright og fortsætter:

”Det var enormt tilfredsstillende, at vi formåede at gøre børn med læsevanskeligheder til aktive læsere. Når vi har sammenlignet stigningen i antal brugere og udlån med vores bevilling, har vi haft nogle produktivitetsstigninger, som har sagt spar to!”

2. Hjælp til elever og studerende

Samarbejdet med Styrelsen for Undervisning og Kvalitet og Børne- og Undervisningsministeriet, vil Michael Wright også med stor tilfredshed se tilbage på. Samarbejdet var hos Nota startskuddet til først Studieservice i 2013 og siden udvidet for brugere på en ungdomsuddannelse og senest igen i 2019 med Skoleservice for elever i grundskolen.

”Med en god simpel struktur i samarbejdet er der skabt en symbiose mellem aktørerne, der er præget af gensidig respekt og omtanke for brugerne. Den stadige stigning af studerende og elever blandt brugerskaren er beviset på successen,” mener den afgående direktør.

3. Brugerne mærkede ikke til flytningen

Sidst men ikke mindst fremhæver Michael Wright, at Notas brugere ikke har mærket, at Nota er gået igennem en større udflytning, på trods af de udfordringer det bragte med sig, at store dele af Nota flyttede til Nakskov:

”For Nota var det vanskelige vilkår med en stor udskiftning af medarbejdere. Men på baggrund af vores seneste medarbejdertilfredsundersøgelse, som ser overraskende positiv ud, kunne det se ud til at Nota er kommet godt igennem det. Andre organisationer, der er blevet udflyttet, kæmper stadig.”

”Dét vil jeg savne”

Det er ikke blot en frase, mener Michael Wright, når han slår fast, at han mest vil savne menneskene og det sociale miljø forbundet med Nota:

”Man skal ikke underkende betydningen af at have et socialt liv på en arbejdsplads. Det er et arbejdsmiljø og et socialt miljø, der stopper, når jeg slukker arbejdscomputeren for sidste gang.”

Ligesom venskaberne samarbejdet med Notas søsterbiblioteker i Norden og Schweiz har kastet af sig vil blive savnet.

Udfordringen ved det tomme skema

Efter et langt arbejdsliv er tilvalget om pensionstilværelsen også en ny personlig udfordring, Michael Wright har givet sig selv:

”Jeg begyndte i skole som 7-årig, og lige siden har jeg fået mit liv struktureret af et skema. Det kan være godt, men også begrænsende. Nu kunne jeg godt tænke mig, at det ikke var sådan. Nu skal jeg til at genopfinde, hvordan jeg skal leve mit liv uden et skema.”

Selvom skemaet er tomt, så har Michael Wright stadig noget at bruge den genvundne tid på. For han ser frem til at få mere tid til sine interesser som for eksempel nichefilm, litteratur og forelæsninger i filosofi.

Michael Wright glæder sig også til en tilværelse uden at være bundet til et fast arbejde. Snart kan han forfølge lysten til at tage på lange gåture fra sommerhuset i hverdagens dagslys og tage på rundrejse i Europa uden nogen fast plan og destination.

Nota siger tak til Michael Wright for hans store indsats og ønsker ham held og lykke fremover.