Gå til hovedindhold
Aktuelt

Nota summer af spænding: Runder medlem nr. 200.000!

Indenfor de sidste år er det gået markant fremad for antallet af Notas brugere som får læseoplevelser
28. juli 2021
Nota logo: Kongekrone af punktskrift

Tiden flyver

Når Lene Harder, Notas bibliotekschef og Michael Wright, direktør for Nota ser tilbage, kan de huske dengang Nota fik medlem nr. 20.000 i 2009.

-Jeg tror ikke, at vi havde forestillet os, at vi kun efter 12 år, kunne tilføje et ekstra nul på medlemstallet, fortæller Lene Harder.

-Vi ville gerne have været forbi og gratulere. Men på grund af corona, valgte vi istedet at markere begivenheden ved at sende blomster og chokolade til vedkommende, samt gratulere over telefonen, forklarer Michael Wright.

-Hun blev glad, og vi havde en god samtale, hvor vi blandt andet talte om læseoplevelser og litteratur.

Strikning og lydbøger styrker koncentrationen

Notas medlem nr. 200.000, som ønsker at være anonym, kunne fortælle, at hun i den måned hun har brugt Nota, indtil videre kun har haft positive oplevelser. Der savnes ingen værker og hun synes det er glædeligt at antallet af nye titler er højt.

Hun fortalte også, at der endnu ikke har været behov for at ringe ind, fordi alt virker som det skal med Notas app.

Lydbøgerne fra appen kombineres flittigt med strikketøjet, da det styrker koncentrationen.

Dog får Nota at vide, at Nota kan gøre mere, for at profilere sig. Det var nemlig en tilfældighed der gjorde, at medlem nr. 200.000 hørte om Notas tilbud og services.

Man kan altid blive bedre

-Det tager vi selvfølgelig til efterretning, lyder det fra Michael Wright.

-Vi har en god dialog med vores mange medlemmers interesseorganisationer, hvor vi gør opmærksom på Notas services til synshandicappede, ordblinde og andre.

-Man kan altid blive bedre. Så selvom vi i dag er glade for at vide, at vi bidrager til læseoplevelser for mere end 200.000 mennesker, ser vi allerede frem, til den dag, vi kan byde medlem nr. 300.000 velkommen hos Nota, lyder det enigt fra Lene Harder og Michael Wright.  

 

 

Faktaboks:

  • I 1924 blev Statens Trykkeri og Bibliotek for Blinde etableret under Socialministeriet. 
  • I 1985 skiftede biblioteket fra Socialministeriet til Kulturministeriet, og det skabte grundlag for vigtige landvindinger i biblioteksbetjeningen. Via nye stillingsændringer fik man uddannede bibliotekarer ind på alle de poster, der kræver en professionel baggrund.
  • I 2009 skiftede biblioteket navn til Nota: Nationalbibliotek for mennesker med læsevanskeligheder
  • Biblioteksdatabasen har omtrent fulgt med medlemstallet: Fra en biblioteksdatabase på godt 13.000 titler, har Nota i dag en blandet samling på knap 90.000 titler
  • Notas største medlemsgrupper består af hhv. ordblinde og synshandicappede samt 'andre'-gruppen, der dækker over 300 diagnoser og tilfælde der gør, at medlemmet har svært ved at læse almindelig trykt tekst.