Gå til hovedindhold
Aktuelt

Nota-støttet PhD-projekt er blevet til et intelligent læseværktøj

Forskeren og iværksætteren Joachim Bingel har i fem år arbejdet intenst på at udvikle et stærkt alternativ til automatisk oplæsning. Nu er resultatet klar til download.
27. oktober 2020
Skaberne af Hero Joachim Bingel og Mie Bøgh Arildsen.

”Hej, jeg er Hero. Jeg gør din læsning nemmere”

Sådan lyder velkomsten på den hjemmeside, hvor det spritnye læseværktøj, Hero, frit kan downloades. At velkomsten er enkel, skal man dog ikke lade sig narre af. Den er resultatet af avanceret forskning, som på flere måder bryder med trenden inden for læsehjælp. Fremfor at tilbyde oplæsning, justerer Hero teksten, så den passer til hver enkelt læsers niveau.

Algoritmen tilpasser sig hver enkelt

”Metoden bag Hero er at tilpasse teksten, så den bliver lettere at læse, uanset hvem man er. Nogle ord er udvalgt som svære på forhånd og oversættes automatisk til lettere synonymer. Andre markerer læseren selv som svære. På den måde oplærer læseren Heros algoritme til at forstå hvilken slags ord, han eller hun især har brug for støtte til”, forklarer Joachim Bingel.

Økonomisk støtte fra Nota

Hero er i dag en virksomhed, men den allerførste prototype blev bygget som en del af Joachim Bingels PhD-projekt, som Nota finansierede halvdelen af. Samarbejdet med Nota kom dog til at handle om mere end økonomi.

”Den økonomiske støtte fra Nota var vigtig, men Nota spillede også en rolle i forhold selve udviklingen. I forbindelse med at teste prototypen var det f.eks. en stor fordel at kunne trække på Notas store netværk af studerende”, siger Joachim Bingel.

Stor efterspørgsel fra ordblinde

I dag driver og udvikler han Hero sammen med forretningspartneren Mie Bøgh Arildsen. Siden de stiftede virksomheden sammen tidligere på året, har de været rundt på masser af skoler og uddannelser for at afprøve og evaluere værktøjet.

Interessen har været stor, hvilket ifølge Mie Bøgh Arildsen bl.a. hænger sammen med et behov for hjælpemidler, som selvstændiggør den ordblinde og skaber faglig ligestilling uden at skrige handikaphjælp. Hun er selv ordblind og har oplevet, at hjælpemidler ses som snyd i undervisningssammenhæng. Hun henviser i samme forbindelse til en analyse, Nota lavede om fordomme i 2019.

”Notas undersøgelse viste, at der er mange fordomme om hjælpemidler i klasselokalerne. Jeg går ikke ind for, at man skjuler sin ordblindhed, men jeg kender til ønsket om at have en slags usynlig ven, der er god til ord, ikke dømmer og altid er klar til at hjælpe. Målet med Hero er, at alle kan downloade en god læseven”, siger Mie Bøgh Arildsen.

Hero er i øvrigt opkaldt efter hendes egen tidligere dansklærer, Hanne Helt, som hjalp hende med at komme sikkert gennem skolen, selvom hun havde sværere ved at læse end sine klassekammerater.

Udviklingen fortsætter

I disse dage rulles Hero ud til brug blandt folk med læsevanskeligheder, men selvom det virker, ser de to iværksættere det ikke som færdigt.

”Vi har udvalgt en række skoler, som giver feedback, så vi kan få ryddet de sidste børnesygdomme af vejen. Den sproglige side udvikler vi også hele tiden. Hensigten er at være 100 procent klar ved årsskiftet”, siger Joachim Bingel.

 

Fakta om Hero

  • Hero er et læseværktøj til brug på nettet
  • Værktøjet er indtil videre gratis og downloades som en forlængelse til ens Chrome-browser
  • Hero er bl.a. resultatet af et PhD-projekt, som fik økonomisk støtte fra Nota
  • Metoden bag Hero er at beregne, hvor svært et ord er for en bestemt bruger. Den kigger på en række forskellige ting, herunder:
    • Hvor hyppigt ordet forekommer i sproget
    • Ordets længde og konteksten, det står i
    • Ordklasser med særlige vanskeligheder
    • Svære bogstavskombinationer
    • Særlige lyde, som er svære at afkode
  • Heros algoritme finder ud af, hvilke ord, den enkelte læser har særligt svært og let ved og personificerer på den måde læsehjælpen
  • Hver bruger udvikler sin egen personlige version af Hero