Gå til hovedindhold
Aktuelt

Et spørgsmål blandt publikum blev startskuddet til podcasten ’Jeg Er Ordblind’

Det var et spørgsmål fra en pige blandt publikum, der fik Andreas Lynge til at starte podcasten ’Jeg er Ordblind’.
5. januar 2023
billede af mand og kvinde foran mikrofon.

Sanne og Andreas som har podcasten 'Jeg Er Ordblind'

Det gav et stik i hjertet   

Andreas Lynge, 30, har let til smil, grin og latter. Han kan sagtens lave sjov med sin egen ordblindhed og synes alle ordblinde burde lære at grine af deres fejl.

Men når spørgsmålet falder på, hvorfor han startede podcasten ’Jeg Er Ordblind’, bliver hans ellers glade og muntre øjne alvorlige:

-Det var et spørgsmål fra en pige blandt publikum, forklarer Andreas. -Jeg var lige blevet færdig med et foredrag på Kragelund Ordblindeefterskole, som handlede om at omfavne sin ordblindhed og finde sine styrker. Som jeg selv har gjort det.

- Det gav et stik lige i hjertet, da pigen spurgte, om hun ville få dumme børn, hvis faren til barnet også var ordblind, som hende selv.

Fordommene hænger ved

-Selvom jeg havde brugt halvanden time på at fortælle, at ordblindhed ikke har noget med intelligens at gøre, og om alt det positive der kan være ved at være ordblind, og virkelig talt for at omfavne sin ordblindhed og alle de muligheder der er, er der alligevel mange, der stadig kæder ordblindhed og intelligens sammen.

-Ordblindhed har ikke noget med at være klog eller dum at gøre, og det er problematisk, når også ordblinde hænger fast i den mentalitet, selvom de får andet at vide.

Noget måtte der gøres

-Jeg blev både ramt og rørt over hendes spørgsmål og følte, jeg måtte gøre noget endnu mere aktivt end foredrag: Jeg ville ændre mentaliteten blandt andre ordblinde, men også blandt pårørende, fagpersoner og alle andre, der tænker negativt og har fordomme om ordblindhed. Det blev starten på min podcast.

Som professionel radiovært gennem mere end et årti, var det ikke svært for Andreas at sætte sig bag mikrofonen. Herefter slog han sig sammen med Sanne, som også er ordblind. Sammen gik de i gang med at nedbryde fordomme og hjælpe ordblinde med at ændre deres selvopfattelse ved at fortælle om deres egne oplevelser som ordblinde.

Tilbage for fuld udblæsning.  

Efter en pause er podcasten ’Jeg Er Ordblind’ tilbage igen. Planen er en podcast om måneden, samtidig med at Andreas holder foredrag, formidler på Instagram, TikTok og administrerer hjemmesiden jegerordblind.dk. Med tiden har Andreas og Sanne skabt et omfattende netværk til glæde for ordblinde og andre interesserede.

-Da podcast nu er blevet et mere velkendt medie, så er det betydeligt nemmere at komme ud, end det var, da vi startede for 7 år siden. Vi har mange lyttere, og vi tager mange emner op.

-Blandt andet har vi talt om hjælpemidler til ordblinde, solsikkesnoren der gør opmærksom på usynlige handicap og problemer med nutids-r, forklarer Andreas.

Grin af dine fejl

Et gennemgående tema i podcasten er, at man skal kunne grine af sine fejl. Det er noget af det vigtigste mener Andreas. –Det er som om, min hjerne fortæller mig jokes hele tiden. Forleden da jeg gik en tur, var der en bom foran en sti med skiltet "Stangen kan være glat i koldt vejr."

-Jeg kunne simpelthen ikke forstå det. Jeg kiggede på bomstangen og tænkte, hvem klatrer på den? Hvorfor skal man advare folk mod det? Og en masse scenarier udspillede sig i mit hoved. Indtil det gik op for mig, at der stod ’STIEN kan være glat…’ og sådan er det næsten hele tiden, griner Andreas.

Det er med denne humor og positivitet, Sanne og Andreas succesfuldt formidler til lytterne i podcasten ”Jeg Er Ordblind" og lærer dem at finde deres egne styrker.

#Andreas’ 3 tips til ordblinde

1. Sig det højt: Sig, jeg er ordblind til dig selv og dine omgivelser. Desto mere du siger det, desto nemmere er det at være i.

2. Ha’ en fest med dine fejl: Vær én, der kan grine af fejl, det kommer der tit noget sjovt ud af. Det er som om, hjernen fortæller jokes hele tiden.

3. Husk på, at der er fordele ved at være ordblind. Det er bare med at se dem: mange ordblinde er fantastiske iværksættere. Find dine styrker.