Gå til hovedindhold
Services

Gør det lettere – en national indsats for læsesvage borgere

Indgangsparti til bibliotek og logo Gør det lettere

Projektets baggrund og formål

Omkring 750.000 danskere har læsevanskeligheder, hvilket er baggrunden for projekt Gør det lettere – en national indsats for læsesvage borgere. Formålet med projektet er at gøre bibliotekstilbuddet lettere tilgængeligt for læsesvage og ordblinde voksne. Gør det lettere har arbejdet brugerrettet med forslag til indretning, opstilling og formidling af fysiske og digitale materialer og med kompetenceløft af store grupper af biblioteksansatte, så de er bedre rustede til at betjene borgere med læsevanskeligheder.

To koncepter

Med udgangspunkt i interviews med læsesvage voksne, spørgeskemaundersøgelse blandt biblioteksansatte og IFLAs guidelines for Library Services to People With Dyslexia har projektet udviklet to koncepter:

  1. en grafisk formidlingspakke med plakater, webmateriale, piktogrammer, bladre-kasser, tekst til hjemmeside og foldere og formidlingspostkort målrettet både ordblinde og læsesvage voksne og biblioteksansatte.
  2. et tredelt kompetenceforløb, der skal sikre at biblioteksansatte med publikumsbetjening, får en basisviden om betjening af ordblinde og læsesvage voksne. Kompetenceforløbet består af et 2 ½ times undervisningsforløb, et onlinekursus og en guide til afvikling af en hands-on workshop i de mest almindelige tekniske hjælpemidler.

Projektets forløb 

De 2 koncepter er gennem 2 faser i efteråret 2017 og foråret 2018 bliver testet på 10 deltagerbiblioteker. Efter hver fase er koncepterne blevet evalueret og videreudviklet for i den afsluttende fase i efteråret 2018 at blive udrullet til 15 nye biblioteker. Projektet er forankret hos Nota, der som en del af projektet har oprettet en underside på nota.dk, der henvender sig til biblioteker og biblioteksansatte. Alle materialerne fra Gør det lettere, herunder den grafiske formidlingspakke og kompetenceforløbet er tilgængeligt på denne side, hvorfra materialerne frit downloades. Alle materialer og koncepter er tænkt som prototyper, som kan videreudvikles og tilrettes lokalt afhængigt af bibliotekernes behov.

Samarbejdspartnere

Gør det lettere er et samarbejdsprojekt mellem Gladsaxe og Vejle Bibliotekerne med deltagelse af 25 af landets biblioteker. Projektet har samarbejdet med Nota, Ordblindeforeningen, Netværkslokomotivet, DR Ligetil, Danmarks Biblioteksforening, Nyt Dansk Litteraturselskab, Konsulent Jesper Sehested, Projekt Non-Readers mm.

Projektet løber fra 2017-2018 og er støttet af Slots- og Kulturstyrelsens overbygningspulje for folkebiblioteker. Projektet går i 2019 i drift med Vejle Centralbibliotek som tovholder.

For flere informationer om projektet

  • Projektleder Marion Tirsgaard, Vejle Bibliotekerne, marti@vejle.dk
  • Tovholder Marie Engberg Eiriksson, Gladsaxe Bibliotekerne, mariee@gladsaxe.dk

For informationer om videredrift af Gør det lettere fra 2019

  • Tovholder Lisbeth Roed, Vejle Bibliotekerne, lr@vejlebib.dk