Gå til hovedindhold
Aktuelt

Elever på landets ordblindeefterskoler er sammen om uge 40

Projektet Vi finder veje skal give stemme til unge med ordblindhed i 2024.
18. september 2024
Fire unge cykler i skov

Mikrofonen gives til unge

Unge med ordblindhed bliver ofte nødt til at arbejde hårdt og må tænke kreativt og innovativt for at overvinde de udfordringer, som deres vanskeligheder med skriftsproget kan medføre.

Vi er i en tid, hvor der er meget fokus på mennesker med ordblindhed og deres muligheder - men hvordan oplever ordblinde det selv?

Det er med dette udgangspunkt, at Ordblindeefterskolerne, Nota, Det Kgl. Bibliotek, Centralbibliotekerne og ROAL gerne vil sætte fokus på, hvordan det er at være ordblind i 2024 med projektet 'Vi finder veje'.

Vi skal skabe muligheder for forskellige udtryksformer

Henrik Daugaard, forstander på Holte-Hus Efterskole og formand i bestyrelsen for Ordblindeefterskolerne i Danmark fortæller:

- Ordblindhed står ikke i vejen for at være kreativ og udtrykke sig. Mange ordblinde elever har en utrolig evne til at tænke på nye måder, hvilket ofte fører til unikke og inspirerende måder at udtrykke sig på. Det er vigtigt at huske, at man ikke altid behøver at udtrykke sig skriftligt.

- Gennem kunst, film, fotografi, lyd og andre kreative medier kan ordblinde elever deltage og blive udfordret lige så meget som deres ikke-ordblinde klassekammerater.

Vi skal skabe muligheder, hvor alle elever kan vise deres talenter på deres egne vilkår.

Ordblindeugen 2024 er en fantastisk chance for at fremhæve disse evner og vise, at unge med ordblindhed finder deres egne veje.

Digital udstilling kommer på nettet

Eleverne på 13 ordblindeefterskoler over hele landet deltager i Ordblindeugen 2024 og det fælles projekt.

De unge vil give deres bud på, hvad de er optagede af. Hvornår er de i deres bedste element, og hvad skal der til for, at barriererne forsvinder, selvtilliden styrkes og drømme og gensidig inspiration slippes løs?

Hver skole arbejder med temaet på forskellige måder. Efter uge 40 vil elevernes produkter og processer blive formidlet på den digitale platform vifinderveje.dk, som alle herefter kan besøge.

Projektets initiativtagere:

Ordblindeefterskolerne i Danmark: https://www.ordbl.dk/

Nota: www.nota.dk

Det Kgl. Bibliotek: www.kb.dk

Centralbibliotekerne: https://centralbibliotek.dk/centralbiblioteker

ROAL:  www.roal.dk