Gå til hovedindhold
Aktuelt

Godt læsenyt for elever med diagnoser

Fra 1. juli kan elever med andre handicap indmeldes i Nota digitalt.
6. august 2020
Illustration af kvindeskikkelse foran bord med computer. I baggrunden ses en skærm

Der er tale om en markant administrativ lettelse, som kommer i kølvandet på stor succes med digital indmeldelse af ordblinde under Covid-19.

Nota udvider fra 1. juli omfanget af elever, der kan indmeldes digitalt. Dermed slipper elever med diagnoser som ADHD, sklerose og cerebral parese for papirblanketter og andre forsinkende led, når de skal tildeles adgang til Notas undervisningsmateriale.

”Det er en vigtig udbygning af første digitaliseringsrunde, som gjaldt ordblinde. Det er en stor gruppe elever, som nu får hurtigere materialeadgang, og vi får samtidig lettet den administrative byrde for dem, der arbejder med elever med diagnoser,” siger Notas økonomi- og kommunikationschef Michael Karvø.

Blandt de mange diagnoser, der fremover giver adgang til digital indmeldelse i Nota, er ADHD den hyppigste. Ifølge Socialstyrelsen estimeres det at dreje sig om hele 3-5 procent af en børneårgang.

Et stort fremskridt

Nota indførte muligheden for digital indmeldelse for ordblinde i foråret 2019. Udvidelsen til at omfatte en lang række andre diagnoser end ordblindhed var planlagt fra start, men er blevet fremskyndet af Covid-19.

”Når man digitaliserer veletablerede processer, er der en naturlig modningstid hos brugerne. Ifølge vores opgørelser er den tid blevet væsentligt forkortet af Covid-19. Det gav os blod på tanden i forhold til at rykke hurtigt med at digitalisere adgangen for de øvrige diagnosetyper. Vi kan se, at folk har let ved at tage det nye til sig, når det gælder,” siger Michael Karvø.

Indmeldingsmetode Nota: Diagrammet viser fra juli 2019 til juni 2020, hvordan digital indmeldelse hos Nota var på 9% og manuel indmeldelse på 91%. I marts skærer de to grafer hinanden og i juni 2020 er digital indmeldelse på 75% og manuel indmeldelse på 25%

Diagnoser, som omfattes af den nye tilmelding, er bl.a. generel udviklingsforstyrrelse (lav IQ), specifik udviklingsforstyrrelse (fx ADHD), gennemgribende udviklingsforstyrrelse (fx autismespektrumforstyrrelse), apopleksi (som følge af blodprop), cerebral parese, sklerose og hørehandicap.